Over ons

Home » Over ons
Over ons2018-08-02T07:29:26+00:00

Dutch Harvest is ontstaan vanuit passie en verbazing.

Passie voor de ongelooflijk veelzijdige hennep plant en verbazing over de onbekendheid er van. Combineer dat met een liefde voor thee en voila, Dutch Harvest hennep thee!

Esther Molenwijk Dutch Harvest hemp tea

Duurzaamheidsadviseur Esther Molenwijk

In mijn werk als duurzaamheidsadviseur met mijn bedrijf Bureau DaadWerk (www.bureaudaadwerk.nl), kwam ik, Esther Molenwijk steeds vaker hennep tegen als duurzame grondstof voor bijvoorbeeld bouwmaterialen, textiel en voeding. Hoe meer ik er over leerde, des te meer het me fascineerde… als je eenmaal weet wat deze plant kan laat het je niet meer los. Ik reisde verschillende hennep bedrijven en congressen af met de vraag: hoe kunnen we dit mooie gewas weer op de kaart krijgen?
In 2014 nam ik, bij een hennep-oogst in Almere, wat bladeren mee die gewoon in het veld werden achtergelaten. Als echte theeliefhebster droogde ik ze en zette er thee van. Het bleek een lekkere milde, maar toch prikkelende thee te zijn en vrienden die ik ‘m liet proeven waren enthousiast. Het past ook volledig in alles waar ik mee bezig ben op het gebied van duurzaamheid: een lokaal product (waar elders koop je nu thee die in Nederland is gegroeid?), volledig onbespoten en van een gewas dat ook nog eens goed is voor de aarde.
Zo was het idee al snel geboren: hennep thee als smakelijke herontdekking van dit bijzondere gewas in Nederland.

Hennepverbouwer Albert Dun

Wat bleek: de vooruitziende vezelhennep verbouwer en verwerker Dun Agro (link erachter plakken: www.dunagro.nl) had de waarde van het blad ook al ontdekt. Albert Dun verbouwt al meer dan 20 jaar vezelhennep, voor toepassingen in onder andere de automobielindustrie en de bouw.

De laatste jaren zag hij een toenemende interesse in de medicinale waarde van het hennepblad, en in 2013 ontwikkelde hij een machine die het hennepblad apart van de plant kan oogsten. Dat blad perst hij reeds tot pure hennep sap (www.sanahempjuice.com). Tevens exporteert hij het naar de VS, waar de CBD eruit geëxtraheerd wordt en als medicinale toepassing ingezet wordt.

Albert was er meteen voor in om hennep thee te gaan maken. In mei zaaide hij de akkers in.

Albert Dun oogstfeest Dutch Harvest hennep thee

Kruidenvakvrouw Tanja Hilgers

Tanja Hilgers is ontwerper en kruidenvakvrouw. Zij geeft kruidenwandelingen over eetbare en geneeskrachtige kruiden. Al tijdens haar opleiding kruidengeneeskunde had zij een voorliefde voor inheemse kruiden. Vitale en nuttige planten die overvloedig in onze omgeving groeien en zonde om deze groene schatten als onkruid weg te zetten en over het hoofd te zien! Zij illustreert en schrijft kaarten en boekjes met wilde kruiden recepten om deze krachtige planten voor iedereen toegankelijk te maken. Tanja is een grote fan van de veelzijdige en (genees)krachtige hennep, wat een indrukwekkende plant!

Voor Dutch Harvest is zij met veel plezier ambassadeur en bezoekt winkels en beurzen.