Papier van landbouwafval
Vanuit het motto “de natuur kent geen afval” maakt PaperWise papier van landbouwafval. Denk dan bijvoorbeeld aan de resten die overblijven bij de suikerriet productie. Op deze manier komen van dezelfde landbouwgrond en zelfs van hetzelfde gewas twee producten: voedsel én grondstof voor papier. Daarmee heeft het papier zelfs nog een aanzienlijk lagere eco-footprint dan FSC papier of gerecycled papier. En zo kunnen we de bomen gewoon laten staan. Uitstekend materiaal dus voor een duurzame verpakking.
Bioplastic op cellulosebasis
Toch moest er ook een plastic laag in de verpakking om de thee goed houdbaar te houden én een kijkvenstertje te maken. Maar voor een duurzame verpakking gebruikten we natuurlijk liever geen plastic op basis van aardolie. We vonden een ‘bioplastic’, op basis van cellulose, die composteerbaar is. En we vonden een drukker bereid om speciaal voor ons deze materialen tot een duurzame verpakking te combineren.
Plasticvrij en composteerbaar
Door deze combinatie van verpakkingsmaterialen is de verpakking composteerbaar volgens de norm 7P0466. Deze is te composteren in industriële composteerinstallaties, maar ook bij thuiscompost. De verpakking kan dus bij het GFT afval (let op: het hersluitbare clipje is van ijzer. Dit kan dus niet bij de compost! U kunt dit hergebruiken of scheiden met het oud ijzer). Door het gebruik van bioplastic kan het label ‘Plastic free’ in de winkel bij het product geplaatst worden.
And the winner is…
Deze verpakkingsinnovatie leverde ons de HOW design award op! Natuurlijk niet in de laatste plaats door het originele design van onze ontwerper Arjan van Woensel.