De herontdekking van de kracht van Hennep

Wij willen onze heerlijke, gezonde en heilzame hennepthee met iedereen delen. Maar onze missie is groter: De herontdekking van de kracht van Hennep.

Dutch Harvest oprichter Esther Molenwijk maakte zich in haar werk als duurzaamheidsadviseur hard voor het gebruik van duurzame, lokale grondstoffen, het tegengaan van klimaatverandering en de verschuiving naar een meer plantaardig dieet.

Steeds vaker kwam zij de hennepplant tegen als duurzame grondstof voor bijvoorbeeld bouwmaterialen, textiel en voeding. Zij reisde verschillende hennep bedrijven en congressen af met de vraag: hoe kunnen we de kracht van hennep weer gaan inzetten voor een duurzame en gezonde samenleving?

Er bleek nog veel onbekendheid bij het publiek te bestaan over hennep. En vaak werd het toch geassocieerd met marihuana. Toen bleek dat de bladeren en bloemen van de hennep niet gebruikt werden, maar wel een heerlijke en gezonde thee maakten, was het idee al snel geboren: hennepthee als smakelijke herontdekking van het gewas.

Op onze verpakking en in al onze communicatie vertellen wij het verhaal van deze plant. Zo verspreiden we de hennep-missie met elk pakje thee.

Hennep toepassingen hennepproducten duurzaam veelzijdig

Hennep in de oudheid

Hennep geschiedenis oud gebruik

De hennepplant is duizenden jaren lang een belangrijke grondstof voor verschillende samenlevingen geweest. Ze wordt vaak omschreven als de aardolie van voor de industriële revolutie. Zo is bekend dat men 5000 jaar geleden in Siberië al hennep gebruikte als bron van voeding en textiel. In China werd de kracht van hennep gebruikt in de traditionele geneeskunde.

Nederlandse hennepgeschiedenis

Hennepzeil henneptouw hennep textil

In Nederland is hennep vooral groot geweest in de 17e eeuw, toen voor elk VOC schip zo’n 50 tot 100 ton hennep gebruikt werd. Men maakte van de plant niet alleen de sterke touwen, maar ook de scheepszeilen. De opkomst van de stoomvaart, even als het arbeidsintensieve productieproces van hennep luidde echter aan het eind van de 18e eeuw een neergang van de hennep in.

Hennepverbod in de jaren ’30

Hennepboer in het hennepveld

In de jaren ’30 van de vorige eeuw leek hennep een comeback te gaan maken door een nieuwe machine die het productieproces zou verlichten. Verwachtingsvol omschreven de kranten het gewas al als ‘the billion dollar crop’. Toen ontstond er in de Verenigde Staten echter een actieve lobby vanuit de kunststofindustrie, de houthandel en de handel in goedkoop textiel. Door hennep te associëren met de ‘marihuana’-sigaretten die de jazzmuzikanten rookten wisten zij het gewas als ‘gevaarlijke drug’ te bestempelen. Als gevolg daarvan verbood de overheid alle toepassingen van het gewas. Inmiddels wordt er een duidelijke scheiding gemaakt tussen vezelhennep en marihuana, en mogen boeren in de meeste landen weer hennep telen.

Hennephuis in Oude Pekela

Eind 2018 bouwde hennepbedrijf Dun Agro een echte hennepwoning: zowel de muren als het dak maakte zij van hennep. Een duurzame en gezonde woning van een lokale grondstof. Én aardbevingbestendig. Bekijk in dit filmpje hoe hennepbouw in z’n werk gaat.

Onverwoestbare hennepkleding

Hempje maakt hennepkleding

Hennep groeit sneller dan katoen, is vrij van bestrijdingsmiddelen en het kan gewoon lokaal geteeld worden. In het gebruik is henneptextiel sterk, waterabsorberend en hypo-allergeen. Zou het niet geweldig zijn als meer kledingmerken hennep gebruiken? Clarent Savi heeft de kracht van hennep al ontdekt. Met zijn kledingmerk van Hempje geeft hij alvast het goede voorbeeld.

Hennep is een duurzaam gewas om te telen

  • De plant heeft geen bestrijdingsmiddelen nodig, want hij overwoekert met gemak het onkruid.
  • Bovendien heeft hennep weinig water nodig, in Nederland is een regenbuitje hier en daar dus genoeg.
  • Daarnaast is hennep is een zeer snelgroeiend gewas: het groeit tot meer dan 3 meter in 100 dagen
  • Hennep heeft een zeer hoge CO2 opname per hectare.
  • Bovendien heeft de plant diepe wortels waardoor zij de bodemstructuur verbetert.

Hemp Collective

Hemp Collective stichting logo

Een plant met zo’n rijk verleden, die zo duurzaam is om te verbouwen én die we kunnen gebruiken voor zo vele doeleinden kunnen we in de huidige tijd weer goed gebruiken. Hennep kan ons helpen de transitie naar de bio based economy te maken, waarin we weer beter gebruik maken van onze natuurlijke hulpbronnen. In Nederland zijn momenteel twee grote professionele hennepverbouwers en –verwerkers. Echter, blijft de toepassing van hennepgrondstoffen nog ver achter bij haar potentieel. Daarom is de Hemp Collective opgericht: om de bekendheid met en het gebruik van hennep te vergroten. Dutch Harvest maakt hier onderdeel van uit. Zie www.hempcollective.nl

Pure-hennepthee-hennepbloem-hennepblad-Dutch-Harvest
Niet stoned, wel lekker

En wat blijkt? de hennepplant bevat een bijzonder stofje: CBD.

Werking CBD
Albert Dun en Esther Molenwijk in het hennepveld Dutch Harvest Dun Agro
Updates uit ‘t hennepveld

Hoe staat de hennep er nu bij? meer ontdekken over onze nieuwste ontwikkelingen?

Bekijk updates
Pure-hennepthee-hennepbloem-hennepblad-Dutch-Harvest
Hennepthee kopen?

Dutch Harvest hennepthee is in steeds meer winkel en webshops te koop.

Albert Dun en Esther Molenwijk in het hennepveld Dutch Harvest Dun Agro
Updates uit ‘t hennepveld

Hoe staat de hennep er nu bij? meer ontdekken over onze nieuwste ontwikkelingen?