Hennep geschiedenis

/Hennep geschiedenis
Hennep geschiedenis2019-05-21T12:43:07+00:00

Hennep: De aardolie van voor de industriële revolutie

Geschiedenis van hennep

Vandaag de dag staat hennep vooral bekend om ‘marihuana’, de plant is echter duizenden jaren een belangrijke grondstof voor verschillende samenlevingen geweest. Ze wordt vaak omschreven als de aardolie van voor de industriële revolutie. Zo is bekend dat men 5000 jaar geleden in Siberië al hennep gebruikte als bron van voeding en textiel. In China werd hennep al duizenden jaren gebruikt als medicijn.

Vandaag de dag staat hennep vooral bekend om ‘marihuana’, de plant is echter duizenden jaren een belangrijke grondstof voor verschillende samenlevingen geweest. Ze wordt vaak omschreven als de aardolie van voor de industriële revolutie. Zo is bekend dat men 5000 jaar geleden in Siberië al hennep gebruikte als bron van voeding en textiel. In China werd hennep al duizenden jaren gebruikt als medicijn. In Nederland is hennep vooral groot geweest in de 17e eeuw, toen voor elk VOC zo’n 50 tot 100 ton hennep gebruikt werd. Van de plant werden niet alleen de sterke touwen, maar ook de scheepszeilen gemaakt. De opkomst van de stoomvaart, even als het arbeidsintensieve productieproces van hennep luidde echter aan het eind van de 18e eeuw een neergang van de hennep in.

Hennepzeilen VOC
Geschiedenis van hennep

In de jaren ’30 van de vorige eeuw leek hennep een comeback te gaan maken door een nieuwe machine die het productieproces zou verlichten. Verwachtingsvol werd het gewas al omschreven als ‘the billion dollar crop’. Toen ontstond er in de Verenigde Staten echter een actieve lobby vanuit de kunststofindustrie, de houthandel en de handel in goedkoop textiel. Door hennep te associëren met de ‘marihuana’-sigaretten die de toen gekleurde jazzmuzikanten rookten is het gewas als ‘gevaarlijke drug’ bestempeld en werden alle toepassingen van het gewas het verboden.